STIRI  /  

    Lupta pentru continuarea activitatii se da mai ales in Asia

    Roman Brasov a cerut sa intre in insolventa in septembrie 2014 si din decembrie 2015 este in reorganizare judiciara pe trei ani, cu posibilitate de prelungire cu doi ani, iar de atunci au trecut opt trimestre in care si-a platit conform planului datoriile la cei inscrisi la masa credala. In ultimii ani productia Roman a fost de cate 30-50 de unitati, dar pentru 2018 estimarile sunt destul de sumbre, deoarece anul a inceput fara contracte deja incheiate, ci doar cu negocieri. Cea mai mare cifra de afaceri din ultima vreme s-a inregistrat in 2017, de circa 16 milioane de lei, aproape dublu fata de alti ani din urma, dar sub nivelul de dinainte de 2014. Asta in conditiile in care piata de camioane specializate pare sa creasca foarte mult, se anunta numeroase licitatii pentru care producatorul se pregateste deja, insa, „cu «lobby-ul» care ni se face, nu stiu ce sanse avem in tara“, dupa cum explica Tiberiu Klein, director tehnic Roman Brasov.

    Roman a lucrat foarte putin in ultimii ani pentru piata din Romania. In 2014 si 2015 a livrat la Confind Campina 12 autosasiuri 8x6 cu instalatii speciale pentru OMV, pentru UPET Targoviste a produs anual 3-4 autosasiuri cu 6-7 axe, pentru instalatii petroliere, care au ajuns in Libia, Ucraina, Rusia si Kazahstan, in 2015 a fost subfurnizor al Aerostar Bacau intr-un contract cu Ministerul Apararii, pentru camioane 6x6 cu motor Euro 5 de 290 CP si greutate totala de 21 t, echipate cu platforma cu twistlock-uri, pentru transportul containerelor 1C, si in plus a mai vandut vehicule pentru pompieri in sase judete din sud-estul tarii si vehicule cu macarale, pentru Electrica, impreuna cu Ubemar, si macarale pe autosasiuri 8x4 catre ROMGAZ.
    Cereri de pe piata romaneasca mai sunt, dar problema este ca Euro 6 e deja obligatoriu, iar Roman nu ofera inca un astfel de motor. Se poarta insa discutii cu Mercedes-Benz si MAN pentru achizitia de motoare de la ei si deocamdata impedimentul este cantitatea mica de care are nevoie producatorul brasovean, „dar cred ca in curand vom finaliza negocierile, ca sa putem face apoi niste prototipuri“. Cele doua companii sunt preferate deoarece nu furnizeaza doar motorul, ci intregul kit, pentru ca altfel Roman nu are forta de proiectare necesara. In trecut a existat o colaborare cu Renault Trucks, dar dupa preluarea de catre Volvo Trucks francezii nu au mai vandut motoare altor producatori.

    In Romania se doresc camioane romanesti mai mult la nivel de discurs
    Tiberiu Klein este de parere ca intrarea in insolventa a afectat imaginea Roman si povesteste ca in 2014 a inceput un program de omologare a unor autosasiuri 6x6 pentru Ministerul Apararii Nationale, cu motoare de diverse puteri, pe care sa se poata pune platforme de containere, platforme pentru transport de marfa, cisterne de apa si de combustibil, obloane ridicatoare si numeroase alte optiuni. Omologarile si testele pe pista de aeroport din Brasov, pe poligonul Dacia de la Merisani si la Automecanica Moreni s-au facut cu sprijinul Agentiei de Cercetare Tehnologii si Tehnica Militara (ACTTM) din cadrul Ministerului. Relatia era destul de buna, autoritatile pareau ca vor sa cumpere camioane romanesti, in 2016 Roman a prezentat in cadrul unei licitatii oferta pentru 23 de vehicule 6x6 pentru platforme pe care se puteau monta sapte tipuri diferite de containere - NATO 1 si 2, UE 1, 2 si 3 si 1 C si 1 D, respectiv platforme pentru transport de trupe si cargo - si a castigat, inclusiv pentru ca a contat pretul cel mai mic, iar contractul a fost finalizat in octombrie, dar pe urma Ministerul a lansat o licitatie pentru 173 de autovehicule pentru transport de marfa si conditiile impuse au exclus din start Roman.
    Concret, se cerea ca firmele participante sa fi facut in ultimii trei ani cateva sute de astfel de masini - in conditiile in care armata romana nu mai comandase camioane similare de dinainte de 2000 - si sa aiba o cifra de afaceri de 10 ori mai mare decat a Roman. Nici macar in asociere cu Automecanica Medias si cu o firma austriaca producatorul roman nu a ajuns in etapa finala, iar ulterior, fara ca pe site-ul SEAP sa se fi publicat ceva, in presa italiana a aparut stirea ca Iveco a castigat acest contract. In concluzie, „spunem ca avem industrie romaneasca, dar practic nu se doreste o colaborare cu noi“.

    Si birocratia este mai mare in Romania
    Omologarea vehiculelor militare la Ministerul Apararii Nationale si la RAR este foarte laborioasa, iar Tiberiu Klein apreciaza ca birocratia la nivel de inalti functionari e mai mare la noi decat in alte tari. „Cele 23 de camioane pentru Armata Romana aveau motoare Euro 5 - deoarece foloseau combustibil NATO, care nu este compatibil cu Euro 6 - nu aveau bara antiimpanare fata si spate, iar luminile erau camuflate, deci trebuia sa obtinem de la Ministerul Transporturilor niste derogari de la RNTR, si asta a durat cateva luni. Iar cand am inceput demersurile pentru omologarea de tip, RAR ne-a informat ca nu o putem primi din cauza motorului Euro 5 si a celorlalte derogari necesare din motive tactice. Cand era atat de simplu ca reprezentantii celor doua ministere sa discute intre ei si sa dea toate derogarile de care era nevoie.“ In schimb colaborarea cu RAR este foarte buna, atat in ceea ce priveste laboratorul de testari, cat si departamentele de omologari.

    Investitie uriasa in doua prototipuri pentru Pakistan
    In conditiile in care piata interna este aproape inaccesibila deocamdata, parteneriatele externe sunt baza activitatii, si in acest sens Roman a livrat in Pakistan doua prototipuri 6x6 cu motor MAN Euro 3 de 330 si 430 CP, cu greutate totala de 22, respectiv 32 t (acesta din urma de 91 t in autotren), cu platforma cu covergi, pentru transportul soldatilor si al echipamentelor speciale (asemanator cu cele pentru Armata Romana), respectiv cu trailere specializate pentru transport de tancuri. Asa cum explica Tiberiu Klein, „facem prototipuri si le oferim spre testare cand speram sa si castigam contracte. Uneori se intampla asta, alteori nu, dar in Pakistan avem un partener care stie ce se cere pe piata locala, iar acum speram sa ajungem pe lista scurta de furnizori si din al doilea semestru al anului sa fim printre cei care castiga, in special datorita pretului avantajos si relatiilor partenerului nostru.“
    In Pakistan volanul este pe dreapta, deci a fost nevoie de bord si echipare interioara speciale, de o caseta de directie diferita, de motor Euro 3 - si aici a aparut problema acordarii grupului de forta cu cutie de viteze cu intarder, deoarece la 90 t ai nevoie de retarder, dar ZF ofera aceasta componenta doar pentru motoare Euro 6. Toate aceste provocari au dus la cresteri de pret fata de un model cu volanul pe stanga. In plus, a fost nevoie de costuri de deplasare pentru aprobarea montajului motorului, a cutiei de viteze cu intarder, de deplasarea unor specialisti Roman in Pakistan, de efectuarea testelor de iarna, de vara, tehnice si cu aviatia, de trimiterea altor piese, de transportul pe vapor al camioanelor si de transportul in interiorul tarii, inclusiv la altitudini mari. Si toate acestea au facut ca cele doua prototipuri sa necesite o investitie cat pentru 6-7 masini. Din fericire, axele si puntile nu au reprezentat o problema la fel de mare ca adaptarea celorlalte componente, deoarece Roman mai produsese camioane cu volan pe dreapta pentru Malaiezia.
    Investitia se poate amortiza insa usor daca se castiga contractul, deoarece este vorba de sute de unitati, cu livrare esalonata pe mai multi ani.
    Roman poate avea castig de cauza in aceasta tara, deoarece un camion romanesc costa 50-60% din cat costa Mercedes-Benz, MAN, Scania, dar si pentru ca produsele chinezesti nu mai sunt dorite.

    Preturi cu pana la 50% mai mici decat ale competitorilor pentru camioane specializate
    Diferenta de pret dintre camioanele specializate Roman si cele alte altor producatori nu este constanta, dar pentru a puncta in ce masura vehiculele autohtone sunt mai avantajoase din acest punct de vedere Tiberiu Klein aminteste de cifrele vehiculate pana acum la mai multe licitatii organizate de Ministerul Apararii Nationale. Astfel, in 2009 Roman a propus un pachet de 109 milioane de euro, iar un producator german, unul de 225 de milioane de euro; in 2016, Roman a castigat cu pretul cel mai mic, de 98.000 si 108.000 de euro pentru un camion, in timp ce competitorii au propus 145.000-170.000 de euro; iar licitatia din 2016 pentru cele 173 de camioane a fost castigata cu 162.000 de euro/vehicul, in conditiile in care Roman ar fi ajuns la 144.000 cu tot cu marja finantatorului. „Pretul oferit de noi ne permite sa fim profitabili, chiar daca la limita“, explica reprezentantul companiei. „Nici nu putem lucra in pierdere, deoarece administratorul judiciar raspunde in fata creditorilor pentru orice decizie.“

    Articolul pe larg


;
Date de contact
Str. Poienelor, nr. 5
Brasov, 500419 - Romania
Tel: +40 268 302125
Fax : +40 268 302147
Email: info@roman.ro
Unde distibuim
Unde distribuim
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS! Roman S.A. www.roman.ro - Copyright 2017 © ROMAN SA - Design & coding by Plusnet